צדק צדק תרדוף – פרשת שופטים

פרשת שופטים: דברים טז 18 – כא 9

 

החוכמה מדברת במשלי פרק ח כישות חיה ואומרת:  לִֽי־עֵ֭צָה וְתוּשִׁיָּ֑ה אֲנִ֥י בִ֜ינָ֗ה לִ֣י גְבוּרָֽה׃  בִּ֭י מְלָכִ֣ים יִמְלֹ֑כוּ וְ֜רוֹזְנִ֗ים יְחֹ֣קְקוּ צֶֽדֶק׃  בִּ֭י שָׂרִ֣ים יָשֹׂ֑רוּ וּ֜נְדִיבִ֗ים כָּל־שֹׁ֥פְטֵי צֶֽדֶק׃  אֲ֭נִי )אֹהֲבֶיהָ] (אֹהֲבַ֣י[ אֵהָ֑ב וּ֜מְשַׁחֲרַ֗י יִמְצָאֻֽנְנִי (17-14). 

הקשר כאן בין חוכמת אלוהים לבין צדק, ובפרט צדק בהנהגה, ברור ומובהק. בפרשת שופטים הצדק על צדדיו השונים מרכזי למה שה' דורש מעמו כאשר יֵשב בארץ. מופיעים בה כמה תיאורים של תפקיד מנהיגי העם (השופטים והשוטרים: טז 18-20; הכוהנים והלויים משבט לוי: יח 1-8; מלך שבעתיד העם עלול לבקש: יז 14-20; נביא: יח 15-22). 

הפרשה פותחת בהוראה למנות שופטים ושוטרים בכל עיר (שֹׁפְטִ֣ים וְשֹֽׁטְרִ֗ים תִּֽתֶּן־לְךָ֙ בְּכָל־שְׁעָרֶ֔יךָ אֲשֶׁ֙ר יְהוָ֧ה אֱלֹהֶ֛יךָ נֹתֵ֥ן לְךָ֖ לִשְׁבָטֶ֑יךָ… טז 18).  ה' מצפה שהשופטים והשוטרים ישקפו את האופי שלו ושישפטו בצדק, ללא משוא פנים ומבלי לקחת שוחד (טז 18ב-19). דרישה זאת מן השופטים והשוטרים מודגשת ביתר שאת בהוראה הכפולה – צֶ֥דֶק צֶ֖דֶק תִּרְדֹּ֑ף – ובהתניית החיים בארץ ברדיפת הצדק – לְמַ֤עַן תִּֽחְיֶה֙ וְיָרַשְׁתָּ֣ אֶת־הָאָ֔רֶץ אֲשֶׁר־יְהוָ֥ה אֱלֹהֶ֖יךָ נֹתֵ֥ן לָֽךְ (טז 20).

בולטת כאן האחריות שה' מטיל על האנשים הנושאים בתפקיד ציבורי בעם.

גם בהוראות לגבי מלך ניתן ציווי ברור שלא ירבה לעצמו נכסים ועושר אלא יחיה בענווה, ושלא יתנהל לפי דעתו האישית אלא שמִשְׁנֵ֙ה הַתּוֹרָ֤ה הַזֹּאת יהיה לו למכוון ומדריך וממנו ילמד לירוא את ה' (יז 16-20). תכונות המלך צריכות להיות ענווה ויראת ה' (לְבִלְתִּ֤י רוּם־לְבָבוֹ֙ מֵֽאֶחָ֔יו וּלְבִלְתִּ֛י ס֥וּר מִן־הַמִּצְוָ֖ה יָמִ֣ין וּשְׂמֹ֑אול). 

במקרה של הנביא כמו משה אשר ישלח ה' – הוא ידבר את מה שה' ישים בפיו, ואם ימציא מסר משלו, ימות (יח 20-18). אחריות הנביא היא להיות שליח נאמן של ה'.

מכל המקרים האלה ניתן להפיק לקחים חשובים לגבי הנהגה. דרושות מהמנהיגים ענווה ורדיפת צדק ולא בצע, כוח או כבוד עצמי. מי שחפץ להיות מנהיג ישכיל אם ילמד להגות באופן קבוע בדבר ה' הכתוב, כמו שהמלך הצטווה לעשות. 

עקרונות אלה יועילו לכל מי שמצוי בעמדת הנהגה, בין אם בתפקיד זוטר בין אם בתפקיד ציבורי רם ומוכר. כדאי לאמץ אותם לעצמנו, וגם להתפלל שהמנהיגים שלנו במדינה ישכילו מהם ויתנהגו על-פיהם.

המנהיג שמימש באופן מלא את כל המאפיינים האלה מתואר בברית החדשה בספרי הבשורות. דמותו של ישוע היא דוגמה מוחשית של התגלמות מה שה' דורש מן המנהיגים מכל הסוגים. 

 

לקריאה נוספת

חשיבותה ותפקידה של התורה – פרשת ניצבים, פרשת וילך

לעיתים קרובות הסיום של ספרים טובים עוזר לקורא להבין את הספר כולו. הסוף יכול להשלים או להבהיר מה שלא היה מובן, או, להבדיל, להפתיע ולשפוך אור אחר על כל מה שקראנו עד עכשיו. שני המצבים האלה נכונים לגבי ספר דברים. פרשת "ניצבים" מסיימת את גוף ספר דברים בהצהרה כי עתה, זמן קצר לפני הכניסה לארץ…

המשיכו לקרוא »

מה אדוני דורש ממך? – פרשת בלק

פרשת בלק – בלק בן ציפור, מלך מואב, הביט מכס מלכותו, ופחד. מי זה העם הגדול הזה שהגיע ממצרים, עבדים נמלטים, אך נוחלים ניצחון אחר ניצחון? למה חשש בלק? הרי אלוהים לא הבטיח לבני ישראל לרשת את העם המואבי אלא אמר…

המשיכו לקרוא »
מנורה (נר שמן)

המנורה (נר השמן)

נרות השמן – המנורות – היו אמצעי התאורה הנפוץ ביותר בעבר. היה זה כלי חרס דמוי צלחת שבעת ייצורו, כשהחומר היה עדיין רטוב ורך, קיפלו את דפנותיו בצורת פיה קטנה, ולאחר שהתייבש נאפה והתקשה בתנור. לאחר מכן שפכו לתוך המנורה שמן זית או שמן צמחי אחר, או שומן מן החי. כפתיל שימש חוט של פשתן או סיבים אחרים שלופף בצורת פתיל, נטבל בשמן מלמטה וקצהו העליון הודלק והפיץ אור…

המשיכו לקרוא »
הרשמו לעדכונים

אם אתם מעוניינים לקבל עדכון חודשי מאיתנו על המאמרים החדשים באתר מכון ועל הפעילויות השונות שיתקיימו בקרוב, אתם מוזמנים לרשום את כתובת הדוא"ל שלכם ולקבל מאיתנו עדכונים.

*בעת ההרשמה לעדכונים אני מסכים\ה לקבל חומר פרסומי למייל.

דילוג לתוכן