להאזין להאזינו – ספר חדש מאת יוחנן סטנפילד

הספר עוקב אחרי תופעה מדהימה של הֶרמזים (רמיזות, אלוזיות) לשירת האזינו (דב' לב) המופיעים לאורך כל ספר ישעיה. הוא מגלה שלאורך כל ספר ישעיה יש הֶרמזים לשירה הזאת שחשובים למקום הספציפי שבו הם נמצאים אך גם חושפים אסטרטגיה ספרותית בספר ישעיה כולו, שהשתמש בשיר בתור מעין טקסט יסוד.

הספר מחולק לארבעה חלקים, הראשון על שירת האזינו (דב' לב) ושלושת החלקים הנוספים על ספר ישעיה. החלק הראשון הוא קריאה צמודה של שירת האזינו העוברת עליה פסוק פסוק ומבארת את המסר של השיר ככלל. השיר עוסק ביחסים שבין ה' לבין עם ישראל בעבר, בהווה ובעתיד ומספר סיפור שטרם נגמר. מן הקריאה בו עולים שני דברים בולטים: אחדות השיר והקשר בין כל חלקיו; והפולמוס בשיר נגד אלילי כנען, כולל האל הראשי ששמו "אל", דבר שמצביע על התיארוך הקדום מאוד של השיר.

שלושת החלקים הנוספים בספר עוקבים אחרי ההֶרמזים לשירת האזינו בישעיה (פרקים א–לט, מ–נה, נו–סו). בסוף כל חלק ישנו סיכום ביניים הכולל ניתוח של מצב ההֶרמזים באותו חלק. בסוף הספר יש סיכום המסיק מסקנות מן התמונה הכללית. במהלך כל ספר ישעיה יש הֶרמזים שחשובים לאותה יחידה ספרותית שבה הם נמצאים ומוסיפים ממדים של משמעות ועוצמה. מרשימה באותה מידה התמונה הכוללת שעולה בסוף. יש מקומות בחלקים שונים של ספר ישעיה שקיימות ביניהם זיקות לשוניות ורעיוניות ובו בזמן גם הֶרמזים לאותם הפסוקים בשיר, אך בכל מקרה סימני ההֶרמז ייחודיים לאותו מקום. זאת תופעה מרתקת שמלמדת על אסטרטגיה ספרותית בספר ישעיה ככלל. כך, למעשה, מתגלה שכל ההֶרמזים השונים לשירת האזינו בחלקים השונים של הספר יוצרים ביחד "הֶרמז כלל ספרי" ושספר ישעיה ככלל השתמש בשירת האזינו כטקסט יסוד. יש לתופעה הזאת השלכות חשובות מאוד להבנתנו לגבי ספר ישעיה, ובהן שהיה למעשה מחבר אחד לספר, שלו אסטרטגיה ספרותית לספר כולו כשלם.

הספר יצא לאור בהוצאת מאגנס ובסיוע מכון הצור לחקר התנ"ך והברית החדשה, 2024.

לינק לרכישה: להאזין להאזינו: על צלילי שירת האזינו בספר ישעיה

לקריאה נוספת

לזרוע ולקצור – פרשת ויחי

פרשת ויחי – אם היה אפשר לסכם במשפט אחד את צוואת יעקב לבניו אז הפסוק מהאגרת אל הגלטים בברית החדשה, מעביר את המסר בתמציתיות: אַל תִּטְעוּ, בֵּאלֹהִים אֵין לְהָתֵל: כִּי מַה שֶּׁאָדָם זוֹרֵעַ, אֶת זֹאת גַּם יִקְצֹר (ו 7). כאשר ידע יעקב שהוא עומד למות, אסף את בניו כדי לתת את ברכתו לכל אחד מבניו על פי מעשיו…

המשיכו לקרוא »
תנו לטקסט לדבר!

תנו לטקסט לדבר: קריאה ספרותית ומשמעות הטקסט

בכל שיחה אמיתית חשוב ללמוד להקשיב לאדם שאיתו משוחחים, אחרת לא נבין מה הוא או היא רוצים לומר לנו ולא תהיה בינינו שום אינטראקציה אמיתית או תקשורת. אני, כמובן, יכול להגיב גם בלי להקשיב, אבל תגובתי תהיה רלוונטית רק אם הקשבתי והבנתי את מה שזולתי אומר לי. כך גם לגבי קריאת המקרא. יש לי ודאי הרבה מחשבות והרבה מה לומר על מה שאני קורא… אבל אם אני רוצה להגיב למה שבאמת כתוב בטקסט (ולא למה שאני מדמיין לעצמי שכתוב בו), אני צריך ללמוד להקשיב לו ולתת לו לדבר אליי.

המשיכו לקרוא »

הלב והעיניים – פרשת שלח לך

פרשת שלח לך: ילדים קטנים מרגישים ביטחון רב מסיבה אחת – נוכחות ההורה. מאוחר יותר הם מגלים שההורה מוגבל ולא כול-יכול. לא כך עם אלוהים. בסיפור יציאת מצרים בצעדיו הראשונים של העם אחרי עמוד הענן ועמוד האש רואים בני ישראל את מה שאלוהים מסוגל לעשות בעדם ושניתן לבטוח בו בכל מצב ומול כל אתגר. אבל מהר מאוד הם שכחו את מה שראו ורק מעטים הפנימו את הלקח.

המשיכו לקרוא »
הרשמו לעדכונים

אם אתם מעוניינים לקבל עדכון חודשי מאיתנו על המאמרים החדשים באתר מכון ועל הפעילויות השונות שיתקיימו בקרוב, אתם מוזמנים לרשום את כתובת הדוא"ל שלכם ולקבל מאיתנו עדכונים.

*בעת ההרשמה לעדכונים אני מסכים\ה לקבל חומר פרסומי למייל.

דילוג לתוכן